pondělí 4. ledna 2016

Jak vybrat správný zásnubní prsten podle materiálu

Při výběru zásnubního prstenu hraje roli mnoho faktorů. Jaký kámen zvolit, jaký brus diamantu, kolik karátů a jaký materiál prstenu? Kov, ze kterého je vyroben, je velmi důležitý a poví toho hodně o nastávající nevěstě, ale také o vás jako snoubenci. A pokud jste netušili, že se používá mnohem více, než zlato a stříbro, článek vám poradí, jaký prsten pro svou milovanou vybrat.

Jak tedy vybrat materiál šperku? V případě zásnubního prstenu jde jen a jen o vkus a preference vaší nastávající snoubenky. Nebudete tedy jako u snubních prstenů muset řešit, jestli na prstě společně se svou manželkou máte bílé zlato, platinu nebo stříbro, ale můžete si dovolit i trošku neobvyklejší materiály, tvary a velikosti prstenů.

Otázka je, jaký má snoubenka vkus. Pokud preferuje chladnější odstíny a stříbřitý nádech, je jasnou volbou bílé zlato nebo platina. Má-li raději teplejší odstíny a barvy, pak se dívejte po žlutém nebo růžovém zlatě. Můžete vybrat i zásnubní prsten z mixu žlutého a růžového zlata, který vaší snoubence dá více možností kombinovat šperk s oblečením a dalšími doplňky. I když se nakonec rozhodnete pro prsten jen ze žlutého zlata, kámen může být usazen například v platině nebo bílém zlatě, což dá drahokamu možnost vyniknout a zvýrazní jeho třpyt.

Platina

Tento vzácný kov byl velmi populární pro výrobu prstenů a šperků před světovými válkami, kdy platina zmizela z trhu kvůli využití ve vojenském sektoru. Jde totiž o velmi odolný kov vhodný na výrobu ve zbrojním průmyslu. Přidejte si k odolnosti ještě to, jak je zářivá a krásná a máte svého favorita pro materiál zásnubního prstenu. V posledních několika desetiletích se platina postupně vrací na místo nejoblíbenějšího materiálu.

Platina je asi 30 krát vzácnější než zlato, čemuž odpovídá i cena. Na druhou stranu má překrásný bílý odstín, je o skoro polovinu těžší než 14 karátové zlato a také o 40 % tvrdší. Proto detaily vyryté do platiny vypadají mnohem ostřejší a déle vydrží. Zároveň má platina minimální tendence blednout a oxidovat.  

Zlato

Zlato vždy patřilo neodmyslitelně k zásnubám a svatbám. Díky své nádherné žluté barvě, teplému odstínu a lesku je nadále nejoblíbenějším kovem pro výrobu nadčasových svatebních prstenů. Variant slitin zlata, které ovlivňují výslednou barvu kovu, je nespočet, představme si však základní a obvyklé varianty zlatých slitin.

Žluté zlato vzniká smícháním čistého zlata s příměsí stříbra a mědi pro teplejší tón.

Bílé zlato je slitinou čistého zlata s palladiem a stříbrem nebo niklu, mědi a zinku. Často se výsledný kov rhodizuje, což mu vylepšuje barvu a odolnost.

Tzv. zelené zlato vzniká smícháním čistého zlata se stříbrem a má žluto-zelenkavý nádech.

Růžové zlato, stále populárnější varianta pro výrobu zásnubních prstenů, vzniká mícháním čistého zlata a mědi. Čím více mědi, tím červenější odstín růžové.

Čistota zlata se měří v jednotkách karátů. Nejčistší zlato se pak označuje jako 24 karátové, je však měkké, proto se zlato míchá s dalšími kovy. Například 14 karátové zlato obsahuje čtrnáct částí čistého zlata a deset částí jiného kovu, díky kterému pak bude prstýnek tvrdší a odolnější proti poškrábání. Zlato navíc musí mít určitou hodnotu karátů, aby se mohlo prodávat.



Snubní prsteny s více odstíny zlata


Stříbro

Tento drahý kov je díky své ceně mezi lidmi oblíbenější a rozšířenější než zlato už po staletí. Jednu dobu bývalo stříbro více ceněné než zlato, nyní je z drahých kovů používaných pro výrobu šperků nejlevnější. V čisté formě se téměř neprodává. Ve formě šperků koupíte tzv. sterlingové stříbro, což znamená slitinu, která obsahuje 92,5 % čistého stříbra a zbytek jiného kovu, nejčastěji mědi, opět s cílem vyrobit odolnější slitinu podobně jako u zlata. Přesto je stříbro poměrně měkké a náchylné k poškrábání.

Kromě zlata, platiny a stříbra se ve šperkařství používají další kovy, které nejsou tolik obvyklé. Spíše než pro zásnubní prsteny, které přece jen bývají tradičně z tří drahých kovů, se používají pro snubní prsteny. Mohou být lehčí, odolnější a neobvyklé. Zároveň snubní prsten z neobvyklého kovu může hezky doplnit klasický zásnubní prsten a nevěsta tak může nosit oba zaráz.

Kobalt

Slitina kobaltu využívaná ve šperkařství byla původně určena pro kosmonautiku a lékařské účely. Kobalt je hypoalergenní, asi čtyřikrát tvrdší než platina, proto je ideálním materiálem pro prsten, který přežije generace. Kobalt je na pohled velmi podobný platině, má stříbřitý až bílý odstín a oproti dalším neobvyklým materiálům pro výrobu prstenů, jako je třeba titan, je mnohem těžší.

Nerezová ocel

I z nerezové oceli se dá vyrobit nádherný zásnubní prsten a můžete si být jisti, že vaše nastávající bude jednou z mála, která bude podobný kousek nosit. Kromě ceny oceníte jeho odolnost, variabilitu úprav a leštění a moderní vzhled leštěné oceli. Většinou se do oceli přidává okolo deseti procent chromu, aby se předešlo oxidaci materiálu.

Titan

Původně kosmický materiál, který si našel cestu do širokých odvětví průmyslu a medicíny je nyní populární pro výrobu šperků a zásnubních prstenů. Ocení jej nevěsty, které nejsou zvyklé nosit šperky, protože je velmi lehký a na ruce jej skoro neucítí. Opět platí, že s titanovým prstenem bude nevěsta originální. Titanový prsten bude mít barvu od stříbrné přes šedivou až po černou a používá se v čisté formě bez příměsí jiných kovů.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Chcete se na něco zeptat nebo se podělit o své zkušenosti? Neváhejte a pište do komentářů!